Przeskocz do treści

Warsztaty chlebowe 26.10. i 23.11. 2019 rok

Warsztaty chlebowe

W dniach 26 października 2019 roku i 23 listopada 2019 roku odbyły się Warsztaty Chlebowe PKU organizowane z ramienia Poradni Metabolicznej, Firmy Nutricia Metabolics oraz Dolnośląskiego Koła Przyjaciół Dzieci z PKU.

Spotkaliśmy się na Wydziale Technologii Żywienia w pracowni kulinarnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Doskonale wyposażona kuchnia pozwalała pracować uczestnikom jak we własnym domu. Były i przyprawy, i mąki, skrobie i cenne rady oraz wymiana doświadczeń. Kuchnia aż wrzała od gorących rozmów i zapachu drożdży.

Niezwykłe warsztaty, które wzbogaciły naszą wiedzę i umiejętności. Pan Jerzy Nogal nasz wspaniały Szef instruował nas w pieczeniu chleba. Jak zwykle przepisy były przygotowane perfekcyjne. Pan Jerzy prześcignął samego siebie, przygotowując się do warsztatów przetestował wszystkie mąki PKU, piekarniki, drożdże….aby dzieło było perfekcyjne!

Dlaczego te warsztaty są takie ważne, można zapytać?

Dlatego, że chleb jest podstawą każdej diety, a szczególnie jest podstawą diety w Fenyloketonurii. Dostarcza dużo  kalorii i wartości odżywczych. Odpowiednio przygotowany chleb PKU ma minimalną zawartość fenyloalaniny w jednej kromce i osobom z niższą tolerancją, bądź większym apetytem pozwala na prawidłowe funkcjonowanie. To właśnie chleb z masłem powoduje, że na diecie niskobiałkowej nie jesteśmy głodni!

Na warsztatach chlebowych uczyliśmy się praktycznego pieczenia chleba. Przepisy zawierały wariacje dotyczące chleba PKU i bułek PKU, pozwalały odkryć nowe smaki (Bardziej wytrawny, mniej spotykany, też pyszny)__-.

Pieczenie chleba poprzedzały wykłady. Pani Doktor lek. med. Renaty Mozrzymas w swoim wykładzie podawała przepisy na chleby, które dobrze znamy, czy też nie? Zawarte są one w książkach autorstwa Pani Doktor „Kuchnia w Fenyloketonurii” i „Dieta jak z bajki”, kto czytał ten wie 😉 Bardzo dobre było porównanie kaloryczności chleba i warzyw. Pani Doktor jak zwykle wprowadziła wszystkich we wspaniałą atmosferę  i wywołała uśmiech na twarzach uczestników.

Wykład dr nauk o zdrowiu Pani Dietetyk  Anny Czekajło-Kozłowskiej opowiadał o zastosowaniu przypraw jako dodatku do chleba. Ciekawe propozycje dodatkowo wzbudziły entuzjazm uczestników. Czasem nie zdajemy sobie sprawy ile fenyloalaniny mieści się w jednej łyżeczce w przyprawy lub w jednej kromce chleba. Pani Doktor w ciekawej i wizualnie przyjemnej prezentacji dała nam bardzo dobre wskazówki.

Następnie uczestnicy przeszli do pieczenia chleba.

Uczestnicy zostali podzielni na grupy, każda piekła inny chleb: dyniowy, z zielonymi oliwkami, czarnymi oliwkami, pomidorowy…

Jeden z uczestników październikowych Warsztatów Igor Mielnicki  wraz z mamą upiekł chleb z przyprawami, których mieszanka była jego autorskim pomysłem. Chleb był dopracowany pod względem smaku oraz wielkości.

Nasza Pani Doktor Renata Mozrzymas upiekła na Warsztatach swój pierwszy chleb w życiu. Na potrzeby Warsztatów kupiła specjalnie maszynkę do wypieku chleba, aby przetestować jej przydatność w kuchni. Na pierwszych Warsztatach i kilkukrotnym zaglądaniu do środka maszynki chleb nie urósł, taki jak powinien. (ale właściwie każdy z nas zaczynał pieczenie chleba od takich przygód…). Prawdę powiedziawszy zostało użyte za dużo drożdży  niż było podane w przepisie wbudowanym (8 g zamiast 5 g)  i w sumie nie wiadomo co dokładnie przyczyniło się do niskiego wzrostu chleba. Jerzy Nogal powiedział, że zbyt duża ilość drożdży może też spowodować nieprawidłowości w rośnięciu chleba. Bo kiedy tych drożdży jest za dużo, to chleb za bardzo wyrasta, co jest powodem właśnie jego późniejszego opadania. Na drugich Warsztatach chleb PKU Pani Doktor wykonany zgodnie z przepisem (tym razem z zaglądaniem tylko przez szybkę do środka, bez otwierania wieka) z 5 g drożdży i dodatkiem łyżki powideł śliwkowych ( zgodnie z sugestią Pana Jerzego Nogala) wyszedł spektakularny. Wyrośnięty i smaczny.

Każdy z uczestników mógł zrobić własną kromkę chleba z wybranymi dodatkami. Przewodnicząca Dolnośląskiego Koła Przyjaciół Dzieci z Fenyloketonurią mgr Katarzyna Bednarz pomagała w liczeniu polskich Wymienników a dr nauk o żywieniu Anna Czekajło- Kozłowska w niemieckich.

Chleby upieczone przez uczestników Warsztatów były piękne. Gdy chleby stygły Jerzy Nogal udzielał cennych wskazówek. Oto one:

  1. Chleb po upieczeniu należy od razu wyjąć z formy,
  2. studzić w temperaturze pokojowej na kratce z piekarnika
  3. aby skórka była bardziej miękka należy wstawić podczas pieczenia do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą,
  4. należy pamiętać o użyciu wszystkich składników (jedna grupa/ w sposób zamierzony nie dodała drożdży do ciasta chlebowego i chleb wyszedł zupełnie płaski ;))

Dodatkowo Dolnośląskie Koło Przyjaciół Dzieci z Fenyloketonurią zakupiło łącznie 16 dostępnych chlebów PKU firm Glutenex, Bezgluten, Balviten oraz Mevalia.

Chleby różniły się gramaturą, kalorycznością, zawartością fenyloalaniny, wyglądem przede wszystkim smakiem. Cel był taki, aby pokazać całą ofertę chlebów PKU w Polsce obecnych na rynku, spróbować czegoś nowego i znaleźć swój smak chleba. Nie zawsze jest czas, aby upiec chleb w domu, a należy o chlebie pamiętać ponieważ jest bardzo waży w diecie.

Okazało się, że niektórym uczestnikom chleby, które nigdy nie były wcześniej przez nich kupowane , po degustacji  bardzo przypadły do gustu. Jest to dowód na to że trzeba szukać, smakować nowe chleby, ale najlepiej jest samemu wypiekać chleb, dzięki czemu można dopasować jego smak do indywidualnych oczekiwań. Na koniec Warsztatów chleby zakupione zostały rozdane pośród uczestników, aby mogli sami spróbować i ocenić chleby w domowym zaciszu z ulubionymi dodatkami. A wszystkie chleby upieczone znalazły się w naszych żołądkach!

Były to jedne z najbardziej satysfakcjonujących Warsztatów Kulinarnych PKU. Na koniec wszyscy podzielili się chlebem i nie został nawet jeden okruszek.

Dziękujemy za wspaniałe i niezapomniane Warsztaty.