W dniu 19 maja 2018 r. spotkaliśmy się z bardzo słodkiej okazji a mianowicie
na pierwszych Wrocławskich Warsztatach Tortowych PKU.
Autorem przepisów jest Pan Jerzy Nogal, nadzór merytoryczny sprawowała
lek. med. Renata Mozrzymas, konsultację dietetyczną przeprowadziła
dr nauk o zdrowiu Anna Czekajło, o wspaniałą oprawę zadbała Pani Aneta Paluch - przedstawiciel firmy NUTRICIA, główny sponsor warsztatów. Wspaniała atmosfera była zasługą uczestników, którzy bardzo energicznie
i z zapałem zabrali się do pracy. Pani Jola nasza Pani pielęgniarka z Poaradni Metabolicznej we Wrocławiu wraz z córką przygotowały niesamowicie widowiskowy element a mianowicie piękną różową piwonię, która została specjalnie spreparowana, aby ozdobić tort. Okazało się, że piwonia oprócz walorów estetycznych jest również jadalna (uwaga: nie wszystkie kwiaty są jadalne, przed użyciem należy sprawdzić informację czy kwiat nie jest trujący)
Pani Doktor Renata Mozrzymas opowiedziała nam o tortach, o sposobach zdobienia i technikach. Przedstawione narzędzia cukiernicze bardziej z nazwy i wyglądu przypominały zwykłe budowlane. Zostały nam przedstawione różne propozycje dekorowania tortów, także tych PKU, z uwzględnieniem m. in. liczenia w nich zawartości Phe w jednym kawałku. Po części merytorycznej przeszliśmy do praktyki.
Pan Jerzy Nogal już na sali pokazał jak sprawnie łączyć składniki i mieszać biszkopt. Po prezentacji przeszliśmy do wspaniale wyposażonych stanowisk (pracownia Uniwersytetu Przyrodniczego, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywieniu).
Uczestnicy zostali podzieleni na cztery grupy. Każda grupa robiła inny TORT:
(Na zdjęciach piękne torty. Owoc naszej ponad czterogodzinnej pracy.)
TORT 1: MALINOWY CHRUŚNIAK
TORT 2: KAKAOWE SZALEŃSTWO CHARLIEGO
TORT 3: PIEGOWATY URWIS NA WAKACJACH
TORT 4: NA KANAPIE SIEDZI LEŃ
I wyjątkowa SZARLOTKA RENATA Z BEZĄ Z AQUAFOBY.
Zdobienie tortów jest świetną zabawą dla małych i dużych.
Wszystkie ozdoby zostały odpowiednio skomponowane i przeliczone pod czujnym okiem Pani Doktor Renaty Mozrzymas. Wśród nas była mistrzyni zdobienia
i pieczenia, która instruowała nas jak zrobić nietuzinkową ozdobę tortu.
Pan Jerzy Nogal, jak zawsze sprawdzał postęp prac i udzielał wielu cennych wskazówek, robił wszystko aby ciasto urosło jak należy. A nawet jak troszkę jedno nie urosło, to od razu wiedział dlaczego, i powiedział co należy robić aby następnym razem tego uniknąć. Przypominamy- nie należy otwierać piekarnika w czasie pieczenia biszkoptu, aż do jego ostygnięcia (co w przypadku pieczenia w trakcie warsztatów kilku ciast na raz było po prostu nie do uniknięcia).
Wszystko co wydarzyło się na warsztatach to cenna nauka i dzięki temu wiemy
co zmienić przy samodzielnym pieczeniu. Oczywiście ważna jest dobra zabawa
a niekoniecznie dążenie do perfekcji. Każdy kto spróbuje upiec tort, w którego przygotowanie włoży serce i miłość, będzie twórcą najlepszego tortu na świecie! Właśnie Tortu PKU!
Kulminacją naszej ciężkiej pracy była degustacja tortów - wizualnie piękne
a w smaku jeszcze lepsze.
Dziękujemy za wspaniałe Warsztaty Tortowe!